Skrivet av: gripgreenland | 26 juni 2009

Stora fisköron!?

Man kanske inte tänker på det men självklart har även fiskar öron. Inte minst är de nödvändiga för att fiskarna ska kunna orientera sig korrekt i vattnet. På radion i morse pratade de om att otoliter,  en benstruktur i fiskarnas öron, ökar i storlek när halten koldioxid i vattnet ökar. Vilket var något oväntat.

Resultaten har också en klar koppling till våra egna studier. När utsläppen av koldioxid i luften ökar tas en stor mängd upp i havet som blir försurat (”ocean acidification”), dvs pH sjunker. Ett lågt pH brukar innebära att mineraler löses ut, alltså kan man tänka sig att otoliterna skulle minska i storlek. Men så var alltså inte fallet. Däremot har man tidigare sett att ”skeletten” hos olika ryggradslösa djur bryts ner av ett sänkt pH och det är en av sakerna som vi (framförallt Sam) kommer att titta mer på under vår resa.

Vilken betydelse de förstorade otoliterna kan ha för fiskarna vet man ännu inte, men en teori är att det skulle kunna påverka balansen negativt och därmed tex förmågan att komma undan rovdjur eller att själv fånga byten.

Läs hela artikeln i Science

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: