Skrivet av: gripgreenland | 30 juni 2009

Vad gör en zoolog?

De flesta i gruppen är zoologer men vad gör vi egentligen?

Studerar djur är förstås det korta svaret på den frågan (zoo- från grekiska zōion som betyder djur) men det finns många olika frågor att söka svar på som kräver olika metoder. Zoologer har funnits i alla fall sedan Aristotoles började dela in djuren i olika grupper. Mycket av arbetet handlar även idag om att bestämma hur olika arter är släkt med varandra (Systematik) fast medan Aristotoles tittade på hur kroppen såg ut (Morfologi) går man nuförtiden till stor del efter hur lika generna är. Morfologer och systematiker jobbar mycket på labb men försvinner samtidigt ofta ut i världen för att samla in olika djur att studera. Gärna på avlägsna soliga stränder…

En annan viktig del av zoologin är ekologi, där man försöker förstå hur djuren samspelar med den omgivande miljön, inklusive andra individer av samma art. Ekologer vill gärna studera djuren i dess rätta omgivningar, tex havet (marin ekologi) eller ån, och tillbringar många timmar spanades i fält… i alla fall när solen skiner. Men även ekologer måste ibland in på labb. Och även de tittar gärna på gener för att se hur individer i en grupp är släkt eller hur ett visst karaktärsdrag har utvecklats.

säl

Sen har vi fysiologerna. De undersöker hur kroppen fungerar och hur den påverkas av olika faktorer runt omkring. Det handlar mycket om olika signalsystem – mellan celler och inom celler. Hur vet till exempel fisken att magen är full och den inte behöver äta mer? Hur vet hjärtat att mer blod behöver pumpas till magen när fisken har ätit? Fysiologer är oftast inne på labb, men åker gärna till avlägsna platser där det finns ett labb man kan besöka…. (och jo, även fysiologer gillar gener).

På Göteborgs universitet finns alla dessa inriktningar representerade. Och gränserna är sällan självklara. Det vi ska göra på Grönland rör sig till stor del i gränslandet mellan ekologi och fysiologi – eller ekofysiologi.

Men om man nu kan studera vilket djur man vill, kan man ju undra varför man väljer just fisk? Eller sjöstjärnor? Fast det är en helt annan fråga 🙂

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: