Skrivet av: gripgreenland | 08 juli 2009

Vad händer i magen på en fisk?

Kanske dags att förklara lite mer i detalj vad vi ska titta på. Ett av projekten går alltså ut på studera hur magtarmkanalen arbetar vid olika temperaturer, i olika fiskarter. De flesta djur äter mat som måste finfördelas innan näringsämnena kan tas upp av kroppens celler. Fisken äter en mindre fisk som består av kolhydrater, protein och fett som måste brytas ner i mindre beståndsdelar. Men hur går det till?

Nedbrytningen kan ske på flera olika sätt, man kan tugga maten, dvs bryta ner den mekaniskt, och man kan frisätta olika ämnen som enzymer och saltsyra som kemiskt bryter ner maten. Det här sker i magtarmkanalen där olika delar utför olika uppdrag vilket i sin tur betyder att maten måste förflyttas från en ände till den andra. Musklerna i mage och tarm dras samman (kontraherar) vilket pressar maten framåt. De här sammandragningarna hjälper också till att bryta ner maten. Hur kraftiga och hur ofta kontraktionerna ska komma styrs av nerver och hormoner – vissa signaler ökar aktiviteten medan andra minskar den.

Den ökade aktiviteten i magtarmkanalen när man har ätit betyder att cellerna behöver mer energi och syre. Alltså behöver mer blod fördelas hit jämfört med mellan måltiderna. Blodet ska dessutom transportera ut näringsämnena till resten av kroppen.

Vi kommer att mäta både muskelaktivitet och blodflöde hos fiskarna. Hur? Det berättar jag en annan dag!

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: