Skrivet av: gripgreenland | 18 juli 2009

Brott & straff

Hamna inte i fängelse på Grönland!  Det kan hända att du trivs så bra att du aldrig vill åka hem.

På Grönland finns ingen tradition att låsa in brottslingar. I det gamla grönländska samhället var alla människor så beroende av varandra att alla former av konflikter undveks in i det längsta. Sångdueller och nidvisor var vanligare lösningar om konflikter uppstod.

Uppfattningen om vad som är ett brott skiljer sig inte mycket mellan invånarna på Grönland och i övriga norden, men när det kommer till hur den som begått brottet borde straffas blir olikheter tydliga. Än idag anser många grönländare att landet inte har råd att ”förlora” landsmän genom att låsa in dem. Det grönländska rättssystemet fokuserar därför på att resocialisera sina brottslingar istället för bestraffning.

Fram till för knappt 40 år sedan var placering i en värdfamilj den ända form av tvångsomhändertagande som en brottsling kunde dömas till. Värdfamiljen var en högt ansedd familj som skulle fungera som ett gott föredöme och på så sätt fostra brottslingen så att den kunde återanpassas till samhället.

Idag finns det inte desto mindre 4 anstalter på Grönland. Dessa skiljer sig dock avsevärt från de fängelser som vi är vana vid, tex kan man behålla sitt jobb och fortsätta att äta middag med familjen. På Grönland sitter man nämligen bara inlåst mellan 21:30 och 06:00!

Hur bra det grönländska rättssystemet fungerar låter vi dock vara osagt, för antalet anmälda våldsbrott per invånare på Grönland var 2002 sex gånger högre än i  Danmark och det är siffror som bara vissa amerikanska storstadsförorter kan mäta sig med. Om man sen tittar på den typ av brott som ingriper våldtäkter, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier är bilden ännu mörkare med siffror hela 27 gånger högre än i Danmark.

Men om du nu mot all förmodan skulle hamna i trubbel med den grönländska lagen tro inte att du automatiskt hamnar på anstalt för det. Först måste du skriva upp ditt namn på väntelistan. För på de grönländska anstalterna finns idag bara 123 platser och under hösten 2008 stod hela 128 personer på kö. De som står på väntelistan fortsätter normalt sina gamla vanliga liv och väntade på att en plats ska bli ledig så de kan få åka in och sitta av sin tid.

AG

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: