Skrivet av: gripgreenland | 22 juli 2009

Att äta eller inte äta

Som ni redan har kunnat läsa ska vi kolla hur maten tas om hand i magen men det förutsätter ju att fisken har ätit. Och som alla andra mekanismer i kroppen så finns det styrsystemet även för hur mycket, vad och när vi ska äta.

Alla djur behöver äta för att kroppen ska fungera, för att kunna växa, och för att kunna reproducera sig. Djur som lever med starka årstidsvariationer i födotillgång, t ex lax som lever i svenska vatten under vintern, kan också behöva äta extra mycket under vissa perioder för att lagra upp så mycket fett att de klarar månader i princip helt utan mat. I just detta sammanhang ligger det ju inte långt bort att jämföra med den svenske äventyraren Ola Skinnarmo, som var tvungen att gå upp 15-20 kilo innan han skulle korsa Grönland på skidor. Kulmagen som Ola tillskansande sig försvann sedan raskt med varje mil i iskylan.

En fisk kan ju nu inte förbereda sig för tuffa tider genom att gå in på närmsta café och köpa sig en semla stup i kvarten som Ola gjorde, men den kan å andra sidan sänka ämnesomsättning när det väl blir kallare vilket också bidrar till att de sparar på sina värdefulla energireserver.

931499_Parrx3_1

Källa: Zoologiska inst, GU

Hursomhelst. Aptit och ämnesomsättning styrs av olika signaler i kroppen och i hjärnan, förenklat kan man säga att det finns hunger- och mättnadssignaler. Alla ryggradsdjur verkar ungefär samma grundläggande komponenter i detta fysiologiska kontrollsystem. Det fysiologiska kontrollsystemet i sin tur påverkas av yttre (t ex temperatur) och inre (t ex maten vi just fått i oss, eller mängden fett vi har i lager) faktorer.

Då ett djurs födointag och näringsstatus är så viktigt för att det ska må bra, är det intressant att veta hur aptit påverkas av förändringar i miljön.  Under resan till Grönland kommer vi att studera en av hungersignalerna, nämligen hormonet ghrelin, och hur ghrelin påverkas av en ökad temperatur.  Ghrelin utsöndras från magen och gör att vi och de flesta andra djur känner oss hungriga, äter mera, och lagrar in mera fett i kroppen.  Teoretiskt sett ska ämnesomsättningen hos en fisk öka med ökad temperatur, och fisken bör då äta mera och växa snabbare. Detta leder oss att tro att ghrelin borde också borde öka.

Men, fisk har ofta en temperatur där den trivs bäst (optimal temperatur), och går man över den temperaturen kan fisken i det långa loppet ha svårare att överleva. Vi vet inte hur detta fungerar, men tror att ghrelin kan vara inblandat. Vi vet inte heller hur känsliga olika arter är, och här är det intressant att jämföra arktisk simpa och rötsimpa.

Till dess kanske man kan fundera över hur man själv vill ladda inför resan. Det blir ju inga skidturer och ingen iskyla får vi hoppas. Men det är kanske inte så dumt med de extra semesterkilona ändå. Blir det sälsoppa varje dag på Grönland är ju risken att man tappar aptiten. LJB

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: