Skrivet av: gripgreenland | 28 juli 2009

Vikingarna kommer!

Grönland bebos idag av 88% grönländare och resten framförallt danskar. Så varför är Grönland danskt? Och vem var egentligen först?

Grönland har befolkats i olika omgångar, av folk som kommit från olika håll. Vissa har stannat längre, andra kortare perioder.

Öns första invånare kom vandrade från Canada ca 2500 f.kr. och bebodde ön troligen fram till ca 900 f.kr. De bosatte sig i södra delen av landet (från Kap Farväl), och upp längs västkusten. De äldsta spåren av deras verktyg kommer från Saqqaq i Diskobukten, och platsen har gett gruppen dess namn.  De livnärde sig framförallt på att jaga ren. Den andra vågen invandrare (Dorset) kom mellan 500 f.kr och år 0, även de kom in norrifrån från Canada. Dorset-folket jagade också framförallt ren och myskoxe.

Efter att landet under flera hundra år varit i det närmaste obebott kom så vikingarna på 900-talet e.kr. De bosatte sig på sydvästra delen runt . De kom framförallt från Island och Norge. Erik Röde anlände 982, på flykt från Island efter att ha dömts för mord, och såg en grön och bördig ö. Alltså kallade han den Grönland. Han seglade tillbaka till Island och berättade vad han sett varefter en flotta på 25 båtar seglade mot Grönland för att bosätta sig där. 14 kom fram. Vikingarna hade två bosättningar – den östra i närhetan av nuvarande Qassiarsuk och den västra närmare Nuuk. De brukade jorden och hade både får och kor. Erik den rödes son var förresten Leif Eriksson, som var den förste som upptäckte Amerika…

Norse_explorer_map

Källa: Greenland Tourism

När vikingarna anlände till ön var de i stort sett ensamma i området, förfäderna till dagens inuiter nådde inte dit förrän på 1200-talet (men kom från Nordamerika via Thule vid ungefär samma tid som vikingarna, samtidigt som en andra grupp av Dorset).

När vikingarna var som flest uppgick befolkningen till 4000-5000 personer. När klimatet blev kallare (!) minskade befolkningen och den sista vikingabosättningen dog troligen ut i slutet av 1400-tralet.

Därefter var inuiterna ensamma på ön till 1700-talet då ”vikingarna” åter gkorde sig påminda. Denna gång i form av missionärer och handelsmän från främst Danmark och Norge. Grönland blev en dansk koloni 1814 vilket den var fram till 1953 då man införde danska lagar på ön och senare (1979) ”hjemmestyre”, ett visst mått av självstyre.

Boktips

Vill veta mer om vikingarnas tid på Grönland? Läs Undergång (Collapse) av Jared Diamond

Källa: Wikipedia, Greenland Tourism

Annonser

Responses

  1. Det stämmer inte helt. De allra första invånarna kom som Independence I & II.
    De kom österifrån, och inte från väster. 🙂

  2. Jaha, så stod det inte på den officiella turistinformationssidan. Vilken väg kom de? Verkar långt att paddla 🙂


Kategorier

%d bloggare gillar detta: