Skrivet av: gripgreenland | 28 juli 2009

Ytterligare packning…

Nu har vi ju redan packat massor, 5 stora lastpallar är på väg över haven mot Grönland med allsköns utrustning som vi skrivit om tidigare. Men en del utrustning är så ömtålig så den vill vi ha uppsikt över hela tiden och tar därför med oss på planet. Ni har säkert sett dom, konstiga kollin som kan komma åkande på bagarebandet mitt bland alla resväskor. En stor plast- eller metallåda, ihophållen med bultband eller en cylindrisk metallbehållare som mest liknar en gigantisk termos. Man tittar lite nyfiket på dessa konstiga tingestar och undrar vad som kan vara i dem… och nu kan jag avslöja – att i den stora gröna plastlådan finns det två stycken Ussing-kammare, mina (alltså Snuttans) absoluta favoriter 🙂

Med hjälp av dessa skall vi mäta transporten av olika näringsämnen över tarmen hos fiskarna. Det vill säga, den sista pusselbiten i våra studier av vad som händer när fisken har ätit. För när hormonerna och signaler från kroppens reserver har talat om för fisken att det är dags att äta och magen har släppt ut saltsyra och enzymer och sedan bearbetat och knådat maten så att den är lagom nedbruten då dessa byggstenar, tex. aminosyror, kolhydrater och fettsyror , tas upp av cellerna i tarmen för att sedan transporteras iväg med blodet till de delar av kroppen där nya proteiner och fetter behöver byggas upp.

Cellerna som täcker insidan av tarmen kan med hjälp av olika proteiner och enzymer i cellmembranet (det vill säga cellens yttervägg) styra så att rätt mängd och rätt typ av de olika byggstenarna tas upp vid olika tillfällen. Med hjälp av Ussing-kammrarna kan vi mäta den elektriska aktivitet som bildas när transporter av näringsämnen och salter sker. Vi kan också, genom att märka specifika ämnen som aminosyror och fettsyror med tex kol-14, följa transporten av enskilda ämnen.

Allt hänger ju ihop och alla steg i kedjan måste fungera även om temperaturen har ökat för att fisken ska anpassa sig till de nya förhållandena. För även om fisken äter bra och bryter ned födan som den ska även vid den nya temperaturen, så hjälper inte det om nästa steg i kedjan, transporten av näringsämnena över tarmen, inte fungerar lika bra – då finns där ändå inga byggstenar tillgängliga för blodet att transportera till de celler i kroppen som behöver växa. Det unika med det här projektet är ju just att vi kommer att kunna följa hela det här förloppet. Det ger oss ypperliga möjligheter att se vilka mekanismer som är extra känsliga för förändringar i den yttre miljön.

Vi kan och kommer att mäta flera andra saker med hjälp av Ussing-kammartekniken också, men det spar vi till en annan dag. Och då kan ni säkert även att få se en bild på hur de ser ut… 🙂  SS, CO

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: