Skrivet av: gripgreenland | 03 augusti 2009

Valfrossa

Av Lisa

Var ett gäng ute på klipporna och skulle prova fiskelyckan. Stod och spejade mot horisonten när den plötsligt dök upp: Sillvalen. Min första val i livet, och jag började veva med armarna och hoppa runt, skrikande ”val, en val, kolla en val!” och snart var fokus i sällskapet på något annat än fiske.

Majestätiskt gled valen fram mellan isbergen, obekymrad om våra tappra försök att fånga fisk eller några andra mänskliga vardagsbekymmer för den delen. Cirka 10 minuter fick vi njuta av den innan den blåste ut några sista stora fontäner av vatten och ändrade kurs ut från bukten. Pulsen sjönk långsamt när vi lyckligt och lite fånigt leende stod kvar en stund och försökte smälta upplevelsen. ”Faen vad bra vi har det här” sa Erik som strax efter drog upp en rejäl grönlandstorsk. Och så kan man väl sammanfatta det hela.

_MG_0504d

_MG_0506d

_MG_0510d

Sillvalen är världens näst största val efter blåvalen. Den tillhör gruppen fenvalar vilket betecknar att den har en ryggfena som syns ovanför vattenytan när den andas. Den mindre sejvalen, som också är en fenval, har en större vinkel vid fenfästet än sillvalen.

Fotograf: Fredrik Jutfelt

Annonser

Responses

  1. Sillvalen är nog inte en ”Sillepisker” som jag först trodde det var. Kan inte de svenska namnen på valarna där hemma tyvärr. Kan bara grönländska och danska.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: