Skrivet av: gripgreenland | 04 augusti 2009

Valsafari!

Av Sanna och Snuttan

Duggregn och väntan på att pallarna ska anlända….. vilket bra tillfälle att reflektera över de senaste dagarnas upplevelser. Vi, Snuttan och Sanna, valde som sagt att skippa frukosten i lördags för att i sista minuten hoppa på en valsafaritur ut i Isfjorden vid Ilulissat. I strålande solsken, och med en dricka och en chokladkaka att dela på under den fem timmar långa turen gav vi oss av på en hisnande vacker båttur tvärs över isfjorden, kryssande mellan isbergen. Otroligt vackert var det, men den stora frågan var ju… skulle vi få se någon val?

Förväntan var stor på båten, och alla spanade ivrigt ut över det blanka vattnet. Båten tuffade på mitt bland de imponerande isbergen. Stormfåglar (små albatrossliknande fåglar) och både vit- och vitvingad trut följde båten och Snuttan spanade ivrigt i sin kikare. Vi kom fram till det området i isfjordens mynning där man senast sett val och nu stirrade vi alla under tyst förväntan. Mer is, mer stormfåglar, men ingen val…. och så plötsligt var de bara där. Två härliga, stora knölvalar, lugnt ätandes bland isen.

Isfjorden

Jag (Sanna) sken i kapp med solen. Många valar har jag sett men aldrig (trots många försök) har jag lyckats få se min favorit: Knölvalen. I flera timmar följde vi dessa två lugna jättar. Skepparen la båten på behörigt avstånd för att inte störa och stängde av motorn. Andäktigt stod vi så stilla på båten med endast ljudet av valarnas blås som bröt tystnaden. De gjorde några klassiska grunda dyk innan de med en kvarts mellanrum dök djupare så att hela stjärtfenan kom upp och visade sin vitfläckiga undersida. Vilken upplevelse 🙂

Val

Som en bonus såg vi också två fenvalar passera, den ena en vikval och den andra troligen en liten sillval. Men det var ändå knölvalarna som gjorde starkast intryck. Som avsked gjorde de en sista stilig uppvisning då de först kom upp precis bredvid varandra och blåste nästan exakt samtidigt, sedan ”rullade” hela de långa svarta ryggarna i ytan och avslutade med ett djupdyk. Två gigantiska stjärtfenor som vinkade hejdå, precis samtidigt, med isbergen som fond – perfekt synkroni och harmoni.

Jag (Snuttan) kunde inte låta bli att utföra en liten krigsdans på däck, när man får vara med om något sådant går det liksom inte att stå stilla. Kamerorna smattrade som på den värsta Hollywoodpremiär runt omkring oss när våra megastjärnor gled ner i djupet. Men ingen av oss två fick någon bild på detta – vi hade fullt upp med att bara uppleva 🙂

Annonser

Responses

  1. Ni verkare ha riktigt bra väder!!! Underbara bilder!


Kategorier

%d bloggare gillar detta: