Skrivet av: gripgreenland | 07 augusti 2009

Närkontakt med Anarchias minor

Av Erik

De senaste dagarna har några av oss varit ute på havet i stationsföreståndaren Frans båt ett par gånger. Tanken var att därifrån försöka fånga lite andra arter av simpor eftersom vi mest lyckats fånga den vanliga rötsimpan när vi fiskat från land. Även om vi inte lyckades med detta, fick vi däremot stifta bekantskap med en annan arktisk art, nämligen den fläckiga havskatten!

Till havs!

Till havs!

Första dagen fick undertecknad en arg sak på knappa sex kilo och Henrik tappade en nästan lika stor precis i ytan.

Lycklig Erik!

Lycklig Erik!

Erik och hans katt

Erik och hans katt

Ännu värre var dock Fredrik dagen efter som i ungefär samma område lyckades lura upp hela fyra stycken, varav två var så stora att de drog tiokilosvågen i botten!

Glad Fredrik med sina katter

Glad Fredrik med sina katter

Den fläckiga havskatten (Anarchias minor), som har en maxvikt på närmare trettio kilo, blir större än den vanliga havskatten (Anarchias lupus) som finns längs Sverige och Norges kuster. För mig som har varit uppe i Nordnorge och havsfiskat var detta mycket spännande eftersom arten där är ovanlig och räknas som ett exklusivt högvilt bland sportfiskare.

_MG_0693

Här verkar den däremot vara ganska vanlig. Vi har till exempel på flera ställen sett träställningar med torkade fläckiga havskatter sida vid sida med bitar av torkad Grönlandshaj som man använder som foder till slädhundarna. Våra fiskar fileades dock och anrättades på grillen till en festmåltid för hela expeditionen igår kväll!

Mästergrillarna i farten

Mästergrillarna i farten

Filead fläckig havskatt

Filead fläckig havskatt

Mingel före maten

Mingel före maten

Smaklig måltid!

Smaklig måltid!

Havskatt

Fläckig havskatt

Annonser

Responses

 1. Riktigt stiligt. En drömart att fånga, men som sagt ytterst sällsynt på de flesta platser och där den befinner sig är det relativt djupt. Hur djupt var det där ni fångade dessa?

  • Hej Kristian,

   Ja detta var en riktigt häftig upplevelse även om Fredrik fick både fler och större än mig ;). Eftersom jag vet hur ovanliga dessa fiskar är i Norge så var jag riktigt förvånad när jag lyckades dra den första och trodde att det var en ren slumpfångst. När sen Henrik tappade en nästan lika stor misstänkte jag att det kanske fanns fler i området. Detta bekräftades ju också dagen efter när Fredrik fick fyra stycken (!). Med andra ord är nog dessa ”katter” bra mycket vanligare här än utanför Nordnorge. Djupet på platsen var mellan 20-30m och bestod gissningsvis av sönderbruten hårdbotten. Det intressanta var att vi även fångade flera mindre vanliga havskatter på samma plats men dessa vara alla av mindre format. Alla fläckiga som kommit upp har varit på 5kg+. Jag förstod på Henrik att du också har haft förmånen att få klappa dessa fläckiga ”kissemissar” nån gång.

 2. De togs på 25-35 meters djup. På samma botten fanns även mängder med små lupus. Konstigt, för vi såg inga lupus större än något kg och inga minor mindre än 5 kg.

 3. Vad häftigt!
  Jag har bott där halva mitt liv, men har inte sett så stora havskatter 🙂

 4. Så grund och så rikligt. Vad kostar flygbiljetten? =)
  Vad har ni kört med för agn? Sönderbruten kuperad stenbotten är ju klassiskt för kissar. Den största ser ju ut att vara över 12 kg på bilden.
  Ingen Lubb på de ställen som ni fiskat på? Lubbrikedomen i Nordnorge kan ju annars förstöra allt bottenmete om man har otur.

  • Hej igen Kristian,
   Jag skulle gärna återvända för att bara fiska här. Jag vet inte om det finns några etablerade camper på Grönland och det kan ju bli lite jobbigt att traila kanske. Den största var lätt över 12, runt 15 gissar jag. Båda Fredriks största drog som sagt 10-kilosvågen i botten med råge, och den ene av dem såg betydligt grövre ut! Vi körde med en rejäl bit torskfile på trekroken under pirken. Vi har inte fått en enda lubb (som tur är).

 5. Hej Erik!

  Traila blir nog jobbigt! BÅt går ju alltid att ordna från lokalbefolkning etc om man är ute i god tid och pratar ihop sig med dem. Problemet är nog snarast priserna att komma dit, Det snabba jag kollade nu gav priser på 12000 kr och uppåt t.o.r. Det kommer nog inte bli sämre fiske framöver när fiskarna drar sig norrut i spåren av vårt leverne. Grönlandshaj på vintern borde inte vara en omöjlighet när det är kallare i vattnet och den går ytligare. Att det finns så gott om Fläckig kan ju bero på temperaturen i vattnet, den gillar ju som ni galningar kallt i vattnet. Utanför Nordkap var tempen ca 8.5-9 grader när vi var uppe där nyligen. Vilken temp har ni?

 6. Jag tog tempen på några fiskar som kom upp från 30 meter och den låg stabilt på 4 grader. I ytvattnet är det närmare 10 grader.

  • Okej, jag hade naturligtvis inte med mig någon termometer ut på båten när vi fiskade. Så det är ytvattnet jag angav. Då kanske det inte skiljer sig så mycket i temperatur. Då faller min teori om att rikedomen av fläckig var till stor del tempberoende. Möjligt att temperaturen sjunker snabbare med ökat djup än vad den gör i nordnorge. De fläckiga som fångats i norge har väl oftast varit ner emot 60-70 meter iaf om inte djupare. Samtidigt brukar den vanliga havskatten vara större i Norge än det ni beskriver. Hur är det med betesfisk i vattnet, mängd skaldjur och taggfotingar?

 7. Jo tillgången på betesfisk är säkert god. Det verkar vara gott om småtorsk (både vanlig och Grönlandsvarianten) och rötsimpa. Vi har dock inte fått en enda småsej eller lubb som annars är så vanliga och antagligen utgör stapelfödan för många rovfiskar i Norge. Jag vet faktiskt inte om de arterna finns här. De katter som vi har rensat har mest haft simpor och sjöborrar i magen, och en och annan räka och sjöstjärna. Om du läste Sanna och Lindas inlägg så framgår det ju att vi har haft stora problem med att fånga kräftdjur, så tillgången på sådana är svår att spekulera om. Som du kan se på bilderna så är det ju minst sagt fin kondis på katterna så det verkar absolut inte saknas mat för dem. Kan också tillägga att jag, Snuttan och Sanna passade på att fiska lite när vi placerade ut Sannas kräftburar idag. Det var ganska trögt men en fläckig kom dock upp (5-6 kg) och två vanliga runt 5 kg!

 8. På tal om Grönlandshaj så sa vår stationsföreståndare Frans att det tas mycket haj på vintern på lite djupare vatten utanför det stället där vi tagit katterna, så det är definitivt ingen omöjlighet! Den som söker skall finna!

 9. Skall kila iväg till Nautic center imorgon och se på sjökort över området.

  Det du beskriver som maginnehåll på katterna är väl iof det som är deras huvudföda oberoende av vart de finns i världen, tror de äter fisk endast i mindre skala.

  Att grönlandshajen fångas på vintern låter rimligt, finns annars på stora djup kanske 300-600 meter eller djupare, vilket gör det svårt att regelrätt fiska efter dem med sportfiskeutrustning.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: