Skrivet av: gripgreenland | 10 augusti 2009

Bevingade ord

Av Kerstin

Här kommer en liten avrapportering av fågellivet kring stationen. Antalet arter är inte så värst stort. Däremot är det ganska många individer. Intill stationen hör och ser man gott om stenskvättor, gråsiskor och snösparvar. En hel del ungar tigger och föräldrarna har bråda dagar att mata dem. Några lappsparvar finns här också och man kan komma dem väldigt nära, speciellt på morgonen när det är lugnt här.

I lagunen mellan stationen och havet håller en gräsand till med fem små ungar. Vid ett tillfälle landade en småskrake som genast började dyka efter mat. Över oss flyger korpar då och då och underhåller oss med roliga ljud. En dag kom en pilgrimsfalk farande och jagade någon småfågel. Strax innan den höll på att köra rakt in i nacken på Michael bestämde den sig för att gira. Tyvärr missade jag hela föreställningen eftersom jag var inne i byn och handlade. När jag kom tillbaka berättades detta i målande ordalag.

Ute på havet ser man hela tiden någon av arterna vittrut och vitvingad trut. Jag har mycket svårt att artbestämma vuxna fåglar, speciellt på håll men av ungfåglarna vet jag att båda arterna finns här.

Hjärtat klappade lite extra när en praktejderhanne första gången snällt visade sig nära stranden. Det blev en bra observation i tubkikaren. Sedan dess har alltid någon visat sig varje dag. Tobisgrisslor svischar förbi med snabba vingslag och ibland landar de och börjar dyka efter fisk. Storskarv och ejder har också setts här. Stormfåglarna flyger tyvärr omkring på ganska stort avstånd från land och kan bara skymtas. Bredstjärtad labb, havstrut, tretåig mås och silvertärna sågs i Ilulissat eller på båtfärden hit ut till Disko.

För fullständig, uppdaterad artlistan och foton på en del av fåglarna, se under Bilder/Pippifåglar.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: