Skrivet av: gripgreenland | 14 augusti 2009

Respirometri – försökens fortskridande

Av Henrik, Albin, Erik o Michael

Efter en spännande inledning (bokstavligt talat), då vi ett tag hade 220V mellan golvet och våra akvarier, har vi nu efter lite pill för att få alla signaler att bli så fina som möjligt kommit igång med försöken på allvar. Resultaten har också börjat att trilla in och det ser nu mycket lovande ut.

resp2

Det är framförallt respirometri-försöken som vi hunnit analysera och som ser intressanta ut. Det känns ju naturligtvis bra med en morot som väger upp det faktum att man fortfarande kan få sig en rejäl kyss så fort man stoppar en hand eller två i vattnet.

resp3

I respirometri-försöken försöker vi att mäta hur fiskens kapacitet att ändra sin syreförbrukning/metabolism påverkas av en förändring i temperaturen i kombination med stress. Detta kallas på engelska för ”scope” och är skillnaden mellan vilovärdet för syreförebrukningen och den maximala syreförbrukningen efter en period av stress, d.v.s  hur mycket fisken maximalt kan öka sin syreförbrukning ifrån vila.

resp4

När ”scope” är lågt betyder det att fisken inte kan öka syreförbrukningen mer vid stress (i vårt experiment) vilket indikerar att fiskens redan är ansträngd av temperaturen och därmed har låg kapacitet att göra annat än att bara överleva för stunden. Det finns därmed en begränsad kapacitet för att utföra andra aktiviteter såsom att jaga för att få mat eller fortplanta sig. Det finns då en överhängande risk att fisken konkurreras ut av andra arter som bättre kan upprätthålla ett högt ”scope” vid ökad temperatur.

De två simparter som vi studerar är en rent arktisk art och en annan art med ett bredare utbredningsområde. Hur ”scope” skiljer sig åt mellan dessa bägge arter återstår att se, men vi jobbar träget vidare och lovar att återkomma med mer information framöver.

respi

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: