Skrivet av: gripgreenland | 18 augusti 2009

Kontainergänget – fortskridande av försöken

Av Snuttan och Catharina

För gänget som håller till i kylkontainern börjar den sista och verkligt hektiska perioden att närma sig: slutprovtagning. Efter byggnation och ombyggnation av akvariesystemet finns det nu sex tankar med rötsimpa och falsk ulk i kontainern, två vardera med fyra, nio och fjorton grader i vattnet.

Idag tisdag börjar allvaret för de i gänget som är kvar – Larsa, Fredrik och Andreas. Med benäget bistånd från Kerstin 🙂 Då skall alla tekniker och metoder som satts upp och utvärderat hittills upp till bevis 🙂 På de 72 fiskarna skall först blodprov tas och sedan vävnadsprov från mage, tarm, lever, njure, mjälte och delar av hjärnan. Kommer att bli lite av löpande band metoden, där alla måste veta sin roll. Inte konstigt att det krävdes en testprovtagning idag för att finslipa formen 🙂

provtagning1

provtagning2

provtagning3provtagning4

provtagning6provtagning5

provtagning7

provtagning8

Tarmarna skall användas direkt i försök i Ussing-kamrarna, där vi studerar upptag av näringsämnen och tarmens förmåga att fungera som barriär mot omgivningen (och förhindra att bakterier och virus tar sig in och infekterar fisken).

Det ska även göras blodutstryk för att i mikroskop räkna mängden vita blodkroppar, som fungerar som ett mått på fiskens hälsostatus.

Vidare skall prover frysas ned i små foliepaket i flytande kväve (-80 grader – det kan man kalla kallt 🙂 ) eller fixeras i formalin eller etanol för att sedan transporteras hem till Göteborg för vidare analyser med avseende på aminosyrainnehåll, fettinnehåll, energimobilisering, hormoninnehåll i både blod och vävnad, förekomst av immunceller och nervceller och mycket mer.

Allt för att få en så bra bild som möjligt av hur dessa två arter – som är så närbesläktade men ändå har så olika utbredningsområden – påverkas av den ökande temperaturen i sina möjligheter att ta in, ta upp och fördela näringsämnena och upprätthålla ett bra försvar mot infektioner, så att de kan växa bra och hålla sig friska.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: