Skrivet av: gripgreenland | 21 augusti 2009

Den falska ulken – beteendestudierna

Av Jörgen, Albin och Henrik

En vacker prinsessa gick en gång vid stranden av Diskoön. Plötsligt simmade en falsk ulk fram till henne och sade: ”Jag är en vacker prins som har blivit förtrollad av den elake trollkarlen Max.  Det enda sättet att bryta förtrollningen är att en prinsessa kysser mig. Då förvandlas jag till en prins igen”. Prinsessan tyckte synd om ulken, så hon tog upp den och kysste den. Men ack och ve – då förvandlades hon till en rötsimpa! Den falska ulken log elakt mot henne och sade: ”Som straff för att du är så lättlurad måste du gifta dig med mig” – och sedan levde de olyckliga i alla sina dagar. Deras hus var nämligen för litet, bara den falska ulken fick plats så prinsessrötsimpan fick sova ute i det iskalla vattnet. Sensmoral: Var försiktig med vilken ulk du kysser.

De tre simporna

Det har gjorts en hel del fysiologiska studier här på de tre simparterna rötsimpa, falsk ulk och grentaggig ulk, som de populärt kallas. Men hur är det med beteendet?

Vår första idé var att jämföra flyktbeteendet, men den varianten fungerade inte så bra. Många individer var sena att fly vid attack. Simporna har även morfologiskt försvar, de är taggiga både här och där och kan dessutom ”blåsa upp sig” i bästa paddstil. Tillgång till skydd måste ändå vara viktigt i deras miljö, både som försvar mot rovdjur och större artfränder. Vi har sett att åtminstone rötsimpan är en riktig kannibal (no details).

Vi har därför i stället försökt titta på hur de olika arterna söker, och konkurrerar om, skydd. Albin har snokat rätt på PVC-rör av olika diametrar som vi delat för att de ska passa fisk i olika storlekar. Sedan har vi storleksmatchat två individer av olika arter och de har fått ett skyddande rör att konkurrera om – bara en får plats. Vi har sedan videofilmat beteendet för att se vilken art som är mest skyddsbenägen, och dessutom skrämt dem lite extra med en pinne för att simulera ökad risk.

Ett stort problem har varit att få tag i tillräckligt många falska ulkar och grentaggiga ulkar av rätt storlek för att kunna matcha med de talrika rötsimporna. Tack var en gedigen fiskeinsats av många har vi dock fått ihop en hyfsad samplestorlek. Nu återstår bara videoanalysen!

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: