Skrivet av: gripgreenland | 26 augusti 2009

Hemkomst

Av Catharina

Så var alla hemma igen! (även om de flesta som landade sent i går kväll välbehövligt tog ledigt idag)

Och alla prover vi tagit kom också lyckligt och väl igenom tullen – burkar och provrör med små fixerade eller frysta vävnadsprover av olika slag. Dessa kommer att hålla många av oss sysselsatta en god bit av hösten… Här ska tex mätas hormonnivåer, studeras förändringar i morfologi eller kolla DNA för att se hur skiljda arterna är från varandra och från simporna här hemma. Självklart kommer ni att få uppdateringar om hur det arbetet fortskrider.

Många av våra försök har förstås bara genererat otal Mb på våra hårddiskar och självklart är det också ett litet orosmoment när man är ute och reser och inte alltid har tillgång till lika bra back up-system som hemma. Men många har i alla fall kopierat sina filer så de ligger på mer än en dator… ifall den skulle komma bort eller krascha på vägen!

Tror att vi klarat oss undan såna bekymmer i alla fall så det är bara att sätta igång och analysera 🙂 Och det är nu Kerstin kommer att sättas på verkligt prov! Och våra försöksupplägg förstås… håller de måtten? Kan vi få ut de svar vi letar efter eller borde vi gjort nåt mer?? Ibland vet men inte det förrän man sitter där och vänder och vrider på sina siffror och inser att det inte var lika tydligt som det först såg ut, kan räcka med att enstaka djur avviker från resten för att det ska bli riktigt krångligt. Finns med all säkerhet anledning att återkomma även till det.

När vi börjar se resultaten av vårt slit börjar också en ny fas i arbetet, då ska vi bestämma hur och var all data ska publiceras. Vår förhoppning är ju att det ska räcka till flera olika vetenskapliga artiklar men det gäller också att vara lite strategisk om planera vad som ska hänga ihop med vad och vem som ska vara huvudförfattare… Vi vill ju förstås att så många som möjligt ska få del av resultaten (kan redan nu se att åtminstone vissa av delprojekten kommer att ge spännande nya rön…)

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: