Skrivet av: gripgreenland | 01 september 2009

En diet som fungerar

Av Michael

Mina farhågor om matlagningen och den utmaning det skulle bli att laga mat till 14 personer visade sig helt obefogad.

I listan nedan kan ni se vad vi åt dag för dag och förutom att vi åt snökrabba och äpplekaka med vaniljsås två gånger så upprepade vi oss inte under de tre veckor vi var på stationen. Kreativiteten var stor och ibland behövdes det för det mesta kunde man köpa i affären men en del saker gick inte att få tag i och någon dag missade vi att affären stängde tidigare vilket gjorde att vi fick improvisera lite med det som fanns i skåpen.  Vi åt en del lokala produkter. Vi åt lokalt fångad snökrabba, vi hade fått två kartonger med frysta snökrabbor (Chionoecetes opilio ) av Outi, stationens vetenskapliga ledare, och de var riktigt goda. Vi åt lokalt fångad fisk i form av torsk och fläckig havskatt, vi provade aldrig någon simpa. Ren var på menyn några dagar i olika former och det var också mycket gott.

Matsedel

Hemresan blev en traumatisk upplevelse. Air Greenland måste ha haft en spion på stationen för när vi checkade in i Ilulissat så vägde vi först in vårt bagage och SEDAN fick vi också väga in oss själva vilket många nog inte tyckte var så skoj. För en del av utrustningen fick vi betala övervikt men jag tror ingen betalade övervikt för sin egen kropp.

Om vi vill vara lika ovetenskapliga som Annika Dahlqvist i sitt inlägg i Aftonbladet (denna mycket vetenskapligt korrekta tidskrift) skulle vi kunna påstå att vår diet också skyddar mot influensa för ingen av oss fick svininfluensa under tiden på stationen (läs mer om hennes okunskap). Däremot fungerade inte vår diet när det gällde att gå ner i vikt, tvärtom vågen visade på plus ett kilo när jag vägde in mig och första cykelturen till jobbet blev en utmaning efter sommaren relativa inaktivitet om man bortser från is och vattenhämtningen på Grönland.

Snowcrabs_Arthur

En bild från två av våra middagar, en god och en mindre imponerande. Vänstra bilden är från stationen när vi precis skall äta snökrabba som är mycket gott och den högra bilden är från Qeqertarsuaqs enda restaurang, Arthur, där maten inte var så imponerande

Raindeer_applecrumble

Ytterligare två bilder, den vänstra visar Andreas i färd med att tranchera en renstek. Till höger syns Linda och Albin hugga in på äppelkakan

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: