Skrivet av: gripgreenland | 30 januari 2011

Nu har det börjat på riktigt!

Av Catharina

Även om evertebratgrupperna tjuvstartat lite så känns det som att det är nu TEMpHO drar igång på allvar!

I onsdags var alla tillstånd att köra försöken klara och det var dags att böra köra upp all utrustning som vi behöver för provtagning och för att köra försöken. Precis som inför Grönland gäller det att noga tänka igenom vad som kommer att behövas. Även om vi inte är lika långt bort eller isolerade kräver upplägget att allt flyter på utan störningar. Vi har gjort upp ett tajt tidsschema där det gäller att var man och kvinna och var sak är på sin plats vid rätt tidpunkt.

FEL-gänget var först ut. Eftersom många i den gruppen åker på konferens nästa vecka, plus att de vill undvika att fiskarna blir stressade av våra aktiviteter,  behövde de första åka upp till Kristineberg redan i onsdags. Och sen blev det fullt ös torsd-fred. Tanken var att hinna köra 12 (dvs alla olika kombinationer av temperatur och pH vi haft) gånger åtta fiskar på två dagar… Även om de är många och dessutom hade förstärkt med exjobbarna Malin och Rebecka kan jag tänka mig att det blev rätt stressigt. Förhoppningsvis kommer de med en egen rapport snart.

I torsdags gick sen en mindre lastbil fullastad med allt som vi andra behöver upp till Kristineberg… där vi på Grönland hade en uppställning för att studera magaktivitet (motilitet) ska vi nu ha fyra, och även för att mäta syreförbrukning har vi mångdubblat uppsättningarna för att bli mer effektiva. Om bara själva kamrarna där fiskarna ska vara under försöket blir klara som utlovade till på måndag så drar Albin, Henrik och Fredrik igång mätningarna på tisdag.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: