Skrivet av: gripgreenland | 30 januari 2011

Trubbel längs vägen

Av Catharina

Innan vi kommit så här långt har det förstås varit ett och annat som inte riktigt gått som vi tänkt..

Det började redan när vi skulle skaffa  alla djuren tidigt i höstas. Vi hade ju beslutat oss för att hälleflundra skulle få representera fiskarna. Dessa skulle köpas från Island där det finns flera odlingar för just hälleflundra så vi kunde få lagom stora (alltså små) fiskar.

Inga problem sa de som förstod sig på sånt! Man transporterar fisk med flyg hela tiden…

Så fiskarna beställdes och skulle (efter mellanladdning på Arlanda) landa på Landvetter ganska sent på kvällen där Lisa och Albin skulle möta dem och köra upp till Kristineberg. Alla tillstånd var klara. Trodde vi. Men några timmar innan de skulle komma upptäcktes att några papper saknades och fick vi inte dem skulle fiskarna få ligga i sina lådor hela natten och då skulle inte finnas så mycket syre kvar åt dem…

Efter många långa förvirrade telefonsamtal lyckades Lisa till slut få  allt klart och fiskarna kunde hämtas ut i tid 🙂 Tyvärr hade de fått stå stilla lite för länge på Arlanda istället och var inte i bästa form när de kom fram till sina nya hem 😦 Efter några krismöten beställdes ytterligare fiskar och denna gång gick allt som smort – de kördes med budfirma landvägen från Sthlm istället.

Sen skulle det fixas kammusslor. Dessa kom från Norge, som liksom Island inte tillhör EU vilket innebär en massa extra byråkrati… Borde kanske valt arter som fanns i Danmark istället 🙂

Med så här många människor inblandade blir det lätt att man tänker att nån annan har full koll… så var det tex när vi skulle få de etiska tillstånden för fiskförsöken. Upptäckte i sista minuten att ingen kommit ihåg att lämna in ansökan!! Blev lite extra krångligt dessutom eftersom vi inte skulle göra försöken på hemmaplan utan behövde påskrift av folk på marin ekologi. Men i onsdags fick vi OK och kunde starta som planerat. Syremätarna för att mäta djurens metabolisms var ju en annan långkörare.

Sen har det självklart uppstått en och annan nödsituation bland tankarna på Kristineberg.  Med så många djur att hålla reda på och samtidigt hålla vattentemperatur och -kvalitet konstant vore det konstigt annars. Men Albin, Olga och Andreas N som skött den dagliga tillsynen har slitit hårt och löst allt utan att vi andra har behövt oroa oss allt för mycket. Tack!!

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: