Skrivet av: gripgreenland | 01 februari 2011

Flundra på burk

Av Catharina

Igår fick vi till slut våra så kallade respirometrar, dvs små kammare av plast där vi ska placera fiskarna en och en plus en syreelektrod.

För att hinna med alt innan försöket måste plockas ner i slutet av månaden kommer vi att köra åtta fiskar parallellt. Eftersom fiskarna dessutom ska var i kamrarna ett tag innan mätningarna börjar behövs dubbla uppsättningar så att vi kan köra omlott. Totalt alltså 16 stycken, specialdesignade och specialproducerade ”plastbyttor” som vi med spänning väntat på.

Ganska dyra plastbyttor men de kanske inte ser så fantastiska ut (bilder kommer snart, och en förklaring till hur försöken ska gå till), mest en grå otymplig klump, men de är genomtänkta in i varje detalj. Michael, Albin och Henrik har tänkt och funderat och tänkt igen för att alla kopplingar och slangar ska hamna rätt.

Vi har ju andra respirometrar sedan gammalt men inga som passar just små plattfiskar. Eftersom vi ska köra så många samtidigt oc utrymmet i akvariesystemet på Kristineberg är begränsat har det dessutom varit nödvändigt slimma dem så mycket som möjligt. Det har också byggts stora specialdesignade hålltankar där respirometrarna ska stå – mycket plast, av många olika kvaliteter har det gått åt 🙂 De större tankarna har byggts i källaren här – det finns ju några i gruppen som verkligen gillar att bygga och fixa som tur är 🙂

Michael gjorde en överslagsberäkning igår att varje hålltank, som innehåller fyra respirometrar, plus vatten och alla pumpar kommer att väga närmare 100 kg!! Hmm, hoppas allt håller.

Henrik tog med sig respirimetrarna till Kristineberg igår kväll och idag sätts de på prov för första gången. Kommer de att funka som vi tänkt?? Och kommer fiskarna att uppföra sig som vi hoppas???

 

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: