Skrivet av: gripgreenland | 10 februari 2011

Wow vilken power!

Av Catharina

Ett hälleflundrehjärta väger några hundradels gram (dvs om fisken är så stor som våra minsta – hos en fullvuxen hälleflundra som kan väga uppåt 200 kg väger det förstås betydligt mer). Ett av våra andra försök går ut på att se om kraften hos hjärtat har påverkats av de olika behandlingarna de olika grupperna av djur har utsatts för (dvs olika temperaturer och olika pH).

Ett sätt att mäta detta är att perfundera hjärtat, dvs efter att  man har avlivat fisken sätter man kanyler i hjärtats in- och utgång och låter Ringer-lösning (en buffert som ska likna kroppens egen sammansättning av salter osv) passera, på samma sätt som blodet normal flyter genom hjärtat. Genom att variera höjden på slangen till in- och utflödet kan man påverka trycket på respektive sida. Sedan mäter man till exempel hjärtfrekvens och slagkraft.

Genom att höja slangen ger man hjärtat större motstånd att jobba mot och kan på så vis se vad det maximalt klarar av
– när vätskenivån inte längre stiger har hjärtat nått sin maxgräns

 

Detta har Michael och Henrik ägnat de senaste dagarna (och halva kvällarna) åt. För att göra det svårt för sig började de med de allra minsta fiskarna, dvs de som gått i det kallaste vattnet (6C) sedan i höstas och därmed knappt tillväxt alls. De blev mäkta imponerade när det första hjärtat de fick ut slog med en kraft som var större än något de tidigare sett (eller läst om) hos någon annan fisk! Tyvärr var det bara ett ”tryckfel” i excel 😦 Men de pumpar på bra ändå för att vara så små. Och verkar trivas bättre ju varmare det är…

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: