Skrivet av: gripgreenland | 14 februari 2011

Respirometri

Av Catharina

Här kommer äntligen de utlovade bilderna på våra respirometrar!

Fyra av åtta respirometrar i en ”hemmabyggd” tank, specialanpassad för att kunna stå ovanpå tunnorna med fisk – enda sättet att få plats med dem i de olika rummen efter att vi fyllt dem med diverse djur och akvarier.

Den stora tanken fylls med vatten som sedan pumpas genom respirometrarna (där vi placerat fiskarna). När pumpen till det öppna flödet stängs av kommer inget nytt syre att tillföras kammaren. Genom att studera hur syretrycket sjunker kan man avläsa hur mycket syre fisken utnyttjar, och därmed få ett mått på dess ämnesomsättning. Pumpen är avstängd under en förhållandevis kort period, det är ju inte meningen att fisken ska drabbas av syrebrist där inne! Så här ser respirometrarna ut om tar upp dem – notera de snitsiga gröna fötterna 🙂 Och det tjocka locket – inga fiskar som ska kunna smita ut där inte!

 

Mätning på gång!

Fiskar och syreelektroder på plats. Det krävdes en hel del trixande för att få locken till respirometrarna på plats, speciellt i de lägre temperaturerna. Efter att ha stått med händer i sexgradigt vatten en längre tid kändes det riktigt varmt att byta till 10-graders tanken…

Från huvudvattentanken gick vattnet dels till våra respirometri-kar och hållkaren för resten av fiskarna, dels till mindre kar med de övriga djurslagen, havskräftor, sjöborrar osv (tex genomskinliga plastbaljorna längst fram). Vatten i tanken har kontrollerats ända sedan försöken startade i höstas, både temperatur och pH har registrerats noga.

Timern styr när vattenflödet genom kamrarna ska stängas av och sättas på. Vi mätte dels fiskarnas normal syreförbrukning (under ca ett dygn), dels den maximal förbrukningen efter att vi tagit upp dem och jagat runt dem några minuter i en spann. Skillnade mellan dessa värden ska visa oss om förmågan att öka sin syreförbrukning påverkas av tex vilken temperatur fisken lever vid.

 

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: